A fővárosban bérelnél lakást?

Radics Anna a GDN Ingatlanhálózat I. kerületi, Your Home irodájának értékesítési vezetője már 25 éve foglalkozik bérelhető lakásokkal. A szakembert ponthatárok kihirdetése előtt kérdeztük a fővárosi helyzetről és a lehetőségekről. 

2024-07-24
Kihirdetik a ponthatárokat, felbolydul a bérlakáspiac

Radics Anna a GDN Ingatlanhálózat I. kerületi, Your Home irodájának értékesítési vezetője már 25 éve foglalkozik bérelhető lakásokkal. A szakember a budapesti lehetőségekre és változásokra is rálát. A ponthatárok kihirdetése előtt kérdeztük arról, mire számíthatnak a felsőoktatásban tanulók, ha a fővárosban kell lakhatást találniuk. 


  • Érezhető a budapesti ingatlanpiacon is, amikor kihirdetik a pontszámokat a felsőoktatási intézmények?

  • Van egyfajta szezonalitása a diákok keresésének, egyfelől azok a fiatalok, akik 24-én tudják meg, hogy felvették őket elkezdenek keresni, de ennél korábban kezdenek mozgolódni azok, akik már több éve járnak egyetemre, főiskolára és nem elégedettek a jelenlegi lakhatásukkal. Ők már július elejétől elindulnak, hogy új bérelhető ingatlant találjanak.

  • Mit keresnek a diákok?

  • Elsősorban a kislakásokat, az egy és 2-3 szobás, jó állapotú, szépen berendezett ingatlanokból nincs annyi, amennyit ne tudnánk kiadni. A kisebbeket egyedül, a több szobás lakásokat több diák együtt szokta bérelni. A magyar diákok bútorozatlan lakást is kivesznek, ha minden más szempontból megfelel. Ilyenkor a szülők otthonról hoznak ágyat, szekrényt, egyéb használati tárgyakat. A külföldiek a bútorozott ingatlanokat keresik inkább.

  • Van elég kiadó lakás?

  • Sokan tértek át a rövid távú kiadásról a hosszabb távúra, így elég sok, szépen berendezett, jó helyen lévő ingatlan került a bérelhető lakások közé. Ennek köszönhető az is, hogy már jó ideje nem igazán adható ki jó áron olyan lakás, ahol a nagyi bútorai vannak. Modern, tetszetősen berendezett, gépesített ingatlanokat keresnek a fiatalok. Sok újépítésű is bérelhető, hiszen több befektető úgy vásárolt, hogy kiadhassa a lakását. Ezekért 200-300 ezer forintot is elkérnek havonta. A tapasztalat azt mutatja, hogy ma már nehéz ennél olcsóbban a fővárosban minőségi bérlakást találni. 

  • Vannak területi eltérések?

  • Az egyetemek környéke ilyenkor mindig nagyon népszerű, itt gyakori, hogy a bérlők egymásnak adják át a lakást, meg sem jelenik a piacon az ingatlan. Érdekes jelenség, hogy a XIII. kerületben például olyan sok az újépítésű, kiadó lakás, hogy érdemes ehhez igazodni és alacsonyabbra tenni az árat, mint a város más, népszerű részein. Az újépítésű lakások bérleti díja drágább, de a rezsijük jellemzően alacsonyabb, így ugyanott van a bérlő és az is előfordulhat, hogy ő az ingatlan első lakója. 

  • Ha minden kiadható, miért éri meg mégis együtt dolgozni veletek?

  • Sok bérbeadó van, aki rég ránk bízta a lakását és mi gondoskodunk róla, hogy sose maradjon üresen az ingatlan. De emellett olyan hatékony, ugyanakkor precíz rendszert dolgoztunk ki az elmúlt években, aminek köszönhetően akár egy hét alatt végig lehet csinálni az adminisztratív dolgokat és birtokba kerülhet a bérlő. Tehát amikor leteszi a foglalót a bérlő, akkor megkötjük a szerződést és a közjegyzői nyilatkozatot is megtehetik. Vagyis sem a bérbeadónak, sem a bérlőnek nem kell elmászkálnia a munkahelyéről vagy épp felutazni vidékről. Igyekszünk egyszerűvé és átláthatóvá tenni a folyamatot. Vannak sablon szerződéseink, tudjuk, hogy az átadás átvétel során mi mindenre kell figyelni. A bérbeadók terheinek nagy részét át tudjuk vállalni. A legfontosabb pedig az, hogy szűrt ügyfeleket viszünk, az ő elvárásaiknak megfelelő bérlő jelölteket válogatunk. 

  • És a bérlőknek miért jobb, ha szakember is van az ügyletben?

  • Mi minden lakásnál meggyőződünk arról, hogy a tulajdoni lapon ki szerepel, így a bérlő nem lesz csalás áldozata. Egyébként a közjegyzőnél aláírt kiköltözési nyilatkozat miatt ez elengedhetetlen, hiszen csak a rendezett tulajdonú lakás esetén tudunk ilyet csinálni. A lakás állapotát is rögzítjük, így később nem alakulhat ki vita,. Az sem mindegy, hogy angolul is ki tudjuk szolgálni a bérlőket, ami mindkét fél számára segítség lehet és ismerjük azt is mi a protokoll a közjegyzőnél a külföldi bérlő esetén.

  • Mit tanácsolhatunk a bérelhető lakást keresőknek?

  • Ne habozzanak sokat, mert a jó ingatlanokra hamar lecsapnak, augusztus végére általában már alig marad igazán jó lakás a kínálatban. Ha többen költöznének, akkor maximum 2-3 fő az ideális, mert 4 vagy több embernek nem szívesen adnak ki lakást a tulajdonosok.



Amennyiben szeretné a cikket publikálni, kérjük vegye fel a kapcsolatott a sajto@gdn-ingatlan.hu címen kollégáinkkal.

A cikkben szereplő megállapítások saját véleményünket és álláspontunkat tükrözik, melyek a publikálást megelőző idők tapasztalataira épülnek, és az adott időszakra vonatkoznak.

2024-07-24

Ezek is érdekelhetik: