Rövid vagy hosszú táv?

Befektetési célból vásárolt lakások esetén gyakran felmerül a kérdés: néhány napra vagy hosszabb távra éri meg kiadni. Szakértőinkkel körbejártuk a témát. 

 

2024-08-02
rövid távú lakáskiadás

Sokáig a rövid távú, turisztikai célú bérbeadás vezetett a befektetésnek vásárolt lakóingatlanok hasznosításánál. Az idei évben azonban a GDN Ingatlanhálózat bérbeadással is foglalkozó szakemberei azt tapasztalták, hogy több olyan lakás jelent meg a hosszabb időre bérelhető ingatlanok között, melyeket Airbnb-n adtak ki eddig. 

 

Az önkormányzatokon nem múlik

A rövid távú lakáskiadás szabályozása nem állhat a jelenség mögött, mivel Budapesten, bár már három éve törvény van rá, a kerületi önkormányzatok nem szabályozták a területet. Lehetőségük van a törvény szövege szerint a “magánszálláshelyen és az egyéb szálláshelyen az egy naptári éven belül szálláshely-szolgáltatás céljára felhasználható napok számát” korlátozni. Vagyis a helyhatóság dönthet úgy, hogy a területén lévő ingatlanok egy évben maximum 60 vagy épp 100 napra adhatóak ki. Ezzel a szabályozással, ha bevezetnék, a tulajdonosokat a hosszabb távú kiadás felé lehetne tolni. A VI. és a IX. kerület próbálkozott ugyan rendeletalkotással, de ezek végül nem léptek hatályba. Vagyis jelenleg a fővárosban az önkormányzatok nem korlátozzák a rövid távú lakáskiadást.


A lakók léphetnek

Gyakoribb megoldás, hogy egyes társasházak a saját hatáskörükben, a szervezeti és működési szabályzatban (SZMSZ) próbálják visszaszorítani a rövid távú kiadást. Egészen pontosan az ügyfélforgalommal járó tevékenységet tilthatják meg, így iroda, szolgáltató vállalkozás vagy éppen rövid távú kiadás céljára nem, de lakhatási célra továbbra is használható az ingatlan. A problémát általában az jelenti, hogy a szabályszegő lakástulajdonosok ellen nincs hatékony eszköze a közösségnek. Mégsem éri meg a társasházi közösség ellenére üzemeltetni szálláshelyet, mert ugyan jelenleg a hivatali engedéllyel rendelkezők ellen nehézkesen tudnak fellépni a lakók, a tapasztalat az, hogy a konfliktusos esetekben mindenki veszít. A lakók a nyugalmas otthont, a bérbeadók pedig a jó értékelést, ezzel pedig a magas foglaltságot kockáztatják. 

Kiss Ádám a Csombók ELAN ügyvezetője


De megéri még kiadásra vásárolni?

Kiss Ádám a GDN Ingatlanhálózat Csombók ELAN irodájának ügyvezetője elmondta, hogy ők is érzékelik azt a tendenciát, hogy a rövid távú kiadásról sokan váltanak a közép távúra vagyis a turisták helyett diákoknak adják ki az ingatlanjukat. Jelentős változás zajlott le a fővárosi piacon, melynek során a lakások egy része ingatlankezelő cégeknél landolt, akik az üzemeltetést végzik, kiadástól a takarításig mindent elintéznek, jelenleg ezek a vállalkozások diktálják az árakat. Mivel erre szerveződtek, sok lakással dolgoznak, ezért alacsonyabban tudják tartani a rövid távú kiadás járulékos költségeit, a takarítást, mosást, stb. Az általuk meghatározott áron egy magánszemélynek már nem biztos, hogy megéri az a plusz munka, amit egy rövid távú kiadás jelent a hosszabb távúval szemben. Persze vannak kivételek - emelte ki a szakember, amelyik ingatlan ki tud tűnni valamivel, keresett helyen található, különleges panorámát kínál vagy (most ez a legkeresettebb) medencéje, jakuzzija van, az ma is jól kiadható turistáknak. Fontos az exkluzív berendezés, keresettek az izgalmas belsőépítészeti és lakberendezési megoldásokkal rendelkező lakások is - osztotta meg tapasztalatait Kiss Ádám. 


Vidéken sem más a helyzet

A turizmus és az ipari létesítmények határozzák meg, hogy hol érdemes rövid távú kiadásba fogni - jelentette ki Préda Dávid a GDN Ingatlanhálózat PREDA SIP Ingatlaniroda ügyvezető tulajdonosa. Debrecenben ma is magas kihasználtsággal működnek a rövid távra kiadó, jó felszereltségű lakások. Az nem mindegy, hogy milyen árazással dolgozik egy bérbeadó, emelte ki a szakember, ha ügyesen kalkulál valaki, akkor egy másfél szobás lakást négy főnek három napra kiadva közel annyi bevételt szerezhet, ami a hosszú távú kiadás esetén a lakás félhavi bérleti díja lenne. Megéri akár hitelből is lakást vásárolni és kiadni, ha megfelelő ingatlant talál valaki és a berendezésre sem sajnálja a pénzt. A GDN Ingatlanhálózat debreceni irodájában foglalkoznak üzemeltetéssel is, így elsőkézből származó információik vannak a vidéki lehetőségekről. 


Adatok és árak

Ma a budapesti Airbnb-n elérhető lakások 60 százalék körüli kihasználtsággal működnek. A tavalyi adatok alapján kijelenthető, hogy a nyár, elsősorban a július és az augusztus számít a leglátogatottabb időszaknak. Az airdna.co adatai alapján a napi átlagos ár a magyar fővárosban 107,6 amerikai dollár vagyis körülbelül negyvenezer forint. Tízből kilenc pár napra is kiadó lakást az Airbnb-n keresztül adnak ki, az elérhető ingatlanok több mint fele egy hálószobás lakás. 

Amennyiben szeretné a cikket publikálni, kérjük vegye fel a kapcsolatott a sajto@gdn-ingatlan.hu címen kollégáinkkal.

A cikkben szereplő megállapítások saját véleményünket és álláspontunkat tükrözik, melyek a publikálást megelőző idők tapasztalataira épülnek, és az adott időszakra vonatkoznak.

2024-08-02

Ezek is érdekelhetik: